Madde 1: Derneğin Adı ve Merkezi
Derneğin adı “DEPREM GÜÇLENDİRME DERNEĞİ (DEGÜDER)” dir. Dernek merkezi İstanbul olup, Dernekler Yasası ve Ana Tüzük hükümleri uyarınca faaliyet gösteren mesleki bir kuruluştur. Şubesi yoktur.
Madde 2: Derneğin Amacı
Derneğin temel amacı, topraklarının tamamına yakını deprem kuşağında bulunan ülkemizde, gereksinim duyulan her türlü ulaştırma yapılarında, endüstriyel tesislerde, tescilli veya tescilsiz tarihi yapılarda, kıyı ve liman yapılarında, isale hatlarında ve her türlü binalarda ve bina türü olmayan yapılarda yapısal ve yapısal olmayan elemanların ve/veya yapıların kendilerinin depreme ve/veya diğer doğal, doğal olmayan olay ve etkilere karşı kullanım amacına uygun olarak güvenli ve dayanıklı hale getirilmesi için yapım, güçlendirme, onarım, iyileştirme tekniklerinin klasik ve ileri teknoloji malzeme ve cihazların;
- Tekniğine en uygun şekilde temin edilebilmesi, projelendirilmesi ve uygulamasının sağlanmasına yardımcı olmak;
- Yapısal güçlendirme ile ilgili tüm kişi ve kuruluşlara teknik, ekonomik ve sosyal yönden rehberlik yapmak;
- Toplumu bilinçlendirerek olası depremler sonucu meydana gelecek can ve mal kaybını en düşük düzeye indirmek;
- Yapılan bilimsel araştırmalar ve uygulamalar neticesinde oluşacak bilgi birikimini ülkemizdeki ilgili kurumlara duyurmak ve diğer ülkelere transfer etmek; yurtdışında oluşmuş benzer tecrübe ve bilgi birikiminin ülkemize getirilmesini, kullanılmasını sağlamak.
- Yük artışı, kullanım amacı değişikliği, yönetmelik değişikliği, yangın, çarpma vb. nedenlerle ve güncel yönetmeliklere uygunluğun sağlanması amacıyla yapılarda oluşabilecek güçlendirme ihtiyacında betonarme manto, çelik elemanlar (profiller, çaprazlar, çerçeveler, kompozit döşemeler, ilave levha, lama, vb.), ardgerme halatları vb ekipmanları, lifli polimerler (karbon, cam vb.), tekstil donatılı epoksi, çimento, kireç vb. esaslı harçlar, deprem sönümleyici, şok emiciler ve/veya izolatör vb. veya bunlar ve burada ifade edilmemiş farklı teknolojiler ve bunların karmasından oluşmuş sistemlerinin tanınması, doğru projelendirilmesinin ve uygulanmasının sağlanmasına yardımcı olmak;
- Ulusal, sektörel ve kurumsal hedefleri gerçekleştirmek üzere yurtiçinde ve yurtdışında ilgili tüm kişi ve kuruluşlarla stratejik ve uygulamaya dönük işbirlikleri yapmak, ortak düşünce ve eylem platformları yaratmak ve bunlarda aktif rol almaktır.
- Var olan yapıların güçlendirilmesine ek olarak, bina yapım aşamasında kullanılabilecek sönümleyici, izolatör gibi yeni teknolojilerin tasarımı, kullanımı, sanayi tesisleri ve tüneller gibi projelerin zemin ve tünel kaplamalarında yeni teknolojiler, fiber donatı (çelik veya sentetik polimer) kullanımı, tasarımı, güçlendirilmesi konularında aktif rol oynamak ve lobi faaliyetleri ile sektör karar vericileri için gerekli farkındalığı yaratmaktır.
Madde 3: Derneğin Çalışma Alanları
Dernek amacını gerçekleştirmek için aşağıdaki çalışmalarda bulunur:
- Ürün, sistem ve uygulama denetimi ve yönlendirilmesi konusunda hizmet sunmak; bu doğrultuda, kamu kuruluşları ve bilimsel çevrelerde gerekli girişimleri organize etmek ve desteklemek.
- Türkiye’de onarım ve yapısal güçlendirmenin yaygınlaşması ve standartlaşması için gerekli girişimleri organize etmek, desteklemek.
- Sektörde Standardizasyon ve Kalite Belgeli Üretimin ve Uygulamanın (Kalite Güvence Sistemi KGS) oluşturulması ve yaygınlaşması için gerekli girişimleri organize etmek, desteklemek.
- Yalnızca teknik donanım ve üretim kalitesi açısından değil, çevre kontrolü ve iş güvenliği açısından da gerekli gelişmeleri sağlayarak, bu alandaki ulusal ve uluslararası standartlara uygunluğun yaygınlaşmasını sağlamak.
- Yıllık belirlenen eğitim programı çerçevesinde, resmi ve özel kurum, kuruluş ve STK’lar ile işbirliği içinde sektör çalışanlarına yönelik hizmet içi eğitim kursları; mühendislerden müteahhitlere, meslek lisesi öğrencilerinden yapı denetim kuruluşlarına, resmi kurumlardan belediyelere kadar ve bunlar ile sınırlı kalmayarak ilgili her kesime yönelik paneller, sempozyumlar düzenlemek.
- Üniversitelerin ilgili bölümleriyle sürekli ve yoğun bir işbirliği yürüterek, onarım ve yapısal güçlendirme konularında çalışmalar yapılması, raporlar hazırlanması; üniversitelerde derneğin ilgi alanına giren konularda yapılan yüksek lisans ve doktora çalışmalarına gerekli destekler ve/veya burs desteği sağlamak.
- Üyeleri arasında beraberlik, dayanışma, bilgi ve deneyim alışverişi, idari, teknik ve bilimsel yardımlaşma sağlamak, üyelerin mesleki sorunlarına çözüm aramak, haklarını korumak ve savunmak, üyelere mesleki, teknik ve hukuki konularda danışmanlık yapmak.
- Üyelerini üretim, satış ve uygulama konularında teknik bilgiler, çağdaş bilgiler, istatiksel veriler, ekonomik göstergeler v.b. bilgiler ile donatım yapmak üzere çalışmalar yapmak ve bu çalışmalardan üyelerini ve ilgilileri bilgilendirmek.
- Amaç ve hizmet konularına yönelik her türlü fuar, araştırma, inceleme, etüt vb çalışmalar yapmak; bilimsel, sosyal, kültürel, entellektüel, popüler, teknik, sportif olaylar, gösteriler, toplantılar, geziler, vb düzenlemek. Bu faaliyetleri için üçüncü şahıslarla bedelli, bedelsiz sponsorluk sözleşmeleri imzalamak.
- Eğitim ve/veya tanıtım amaçlı olarak, toplantı, seminer, sempozyum düzenlemek ve benzer düzenlemelere katılmak.
- Sergi ve fuar organizasyonları düzenlemek veya benzeri düzenlemelere katılmak.
- Broşür, teknik doküman, dergi v.b. yayımlar hazırlamak ve dağıtımını yapmak.
- Faaliyet konuları ile ilgili her türlü reklam, tanıtım ve propaganda çalışmaları yapmak ve bu amaca yönelik aktivitelere katılmak.
- Teknik elemanların ve uygulayıcıların eğitimini sağlamak ve bu eğitimi bir sertifikayla belgelendirme çalışmaları yapmak.
- Mahkemeler tarafından istenilmesi durumunda, mahkemelere güçlendirme, yapısal performans değerlendirme, afet sonrası hasar tespiti konusunda uzman hakem ve bilirkişiler sağlamak.
- Konu ile ilgili yayınlar izlemek, edinmek, bir kütüphane (online) kurarak ilgilenenlerin yararına sunmak, dileyenlere sağlamak.
- Dernek amacı doğrultusunda, ödüller, burslar gibi teşvik edici etkinliklerde bulunmak.
- Araştırma-geliştirme, kaliteli imalat ve çeşitli konularda tasarım ya da uygulama kitapçıkları oluşturmak için gerekli test laboratuvarları oluşturmak ve bu konuda sektöre hizmet sunmak.
- Yapısal güçlendirme konusu ile ilgili mimar, mühendis, ustabaşı, usta ve ilgili diğer teknik personel ile bu konulardaki eğitmen ve öğreticilere, ulusal ve uluslararası standart ve yönetmeliklere uygun olarak mesleki ve teknik eğitimler ile mesleki gelişime yarar sağlayacak diğer eğitimleri vermek, sınav yapmak ve onların konularıyla ilgili personel belgelendirmesini yapmak ve bu amaçla sınav merkezleri oluşturmak.
Dernek bu ve benzeri çalışmalarını gerçekleştirmek üzere;
- Dernek tüzel kişiliği adına gerekli taşınır ve taşınmazları satın alabilir, mevcut taşınır ve taşınmaz mallarını satabilir, her türlü ayni hakka sahip olabilir, gerektiği takdirde sahip olunan taşınır ve taşınmazlar üzerinde ipotek dahil her türlü takyidat tesis edebilir, tesis edilmiş olanları fek edebilir, kullanım hakkını alabilir, işletebilir, kiralayabilir, sahip olduğu ya da olacaklarını kiraya verebilir,
- Yurtiçi ve yurtdışından şartlı ya da şartsız bağış kabul edebilir, kamuya yararlı statüsünü haiz olanlar da dahil tüm vakıf, dernek ve kooperatiflere ayni ve nakdi bağışta bulunabilir,
- Lokal ve diğer sosyal tesisler açabilir, işletebilir, burs verebilir, kredi alabilir, borçlanmak için gerekli olan her türlü hukuka uygun eylem ve işlemleri yapabilir,
- Amaç ve hizmet konuları ile ilgili olarak gelir arttırıcı projeler için ortaklıklar, iktisadi işletmeler, vakıf ve yardımlaşma sandığı kurabilir ve/veya anılan kuruluşlarla işbirliğinde bulunabilir,
- Genel Kurulun kararı ve yasal gerekliliklerin yerine getirilmesi koşulları ile yurtiçinde ve yurtdışında gerekli görülen yerlerde şube açabilir,
- Dernek amaçlarını ve çalışma konularını gerçekleştirmek için, Türkiye’de ulusal, bölgesel, yerel ve sektörel düzeyde faaliyet gösteren, ortak ilke ve hedefleri benimseyen sanayiciler, işadamları, dernekler, vakıflar, şirketler ve sektörel kuruluşlar ile bir araya gelip dernek, birlik, vakıf, federasyon vb. kuruluşlar kurabilir, kurulmuş olanlara üye olabilir.
- Dernek amaçlarını ve çalışma koşullarını gerçekleştirmek ve uluslararası beraberlik ve işbirliği yapılmasında yarar görülen hallerde; uluslararası faaliyette bulunabilir, yasal koşulları yerine getirmek kaydıyla, benzer amaçla yurtdışında kurulmuş dernek, vakıf, birlik, federasyon ve benzeri kuruluşlara üye olabilir, yabancı kuruluşlar tarafından yurtiçinde yasal koşulları yerine getirilerek kurulan kuruluşlara (dernek şubesi, federasyon vb) üye olabilir.
Madde 4: Kurucular
Dernek Kurucuları:
- Art-Yol Mühendislik Mimarlık İnşaat Taahhüt Ltd. Şti. : Görevli Temsilci Üye Sinan Türkkan
- Atak Kompozit : Görevli Temsilci Üye Atakan Özmen
- Fosroc Türkiye : Görevli Temsilci Barış Boyacı
- İnfigo İnşaat: Görevli Temsilci Tahir Gökçe
- KordSa: Görevli Temsilci Serhat Sarıkaya
- OBS Proje Mühendislik Müşavirlik Ltd. Şti. : Görevli Temsilci Oğuz Bahadır Şadan
- Promer Müşavirlik Mühendislik Ltd. Şti. : Görevli Temsilci Suat Yıldırım
- Rasa Mühendislik İnş. Tic. ve San. Ltd. Şti. : Görevli Temsilci ……………………
- Sismodinamik Müşavir Mühendisler İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. : Görevli Temsilci Mustafa Görkem Yıldız
- Teknomak Ltd. Şti. : Görevli Temsilci Ahmet Akgül
- Tekstar Sismik Yalıtım ve Yapı Kimyasalları Mühendislik Ticaret ve Sanayi Ltd. Şti. : Görevli Temsilci Mehmet Emin Kasapgil
- Ulus Yapı : Görevli Temsilci Eren Kalafat
- Ülker Mühendislik Müş. İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. : Görevli Temsilci Ömer Ülker
Madde 5: Üyelik Koşulları
Derneğin amaç ve çalışma konularını benimseyen ve yapısal & yapısal olmayan elemanların onarım & güçlendirilmesinde kullanılan malzeme & ekipman ve cihazların üretimi, temini, satışı, projelendirilmesi, uygulaması, kontrolü ile ilgili faaliyetlerde bulunan tüzel kişiler ve yetkili temsilcileri derneğe üye olabilir.
Üyelik Genel Koşulları
- Yapısal & yapısal olmayan elemanların onarım & güçlendirilmesinde kullanılan her türlü malzemelerin üretimi, temini, satışı, projelendirilmesi, uygulaması, kontrolü ile ilgili faaliyette bulunmak.
- Derneğin amaç ve Ana Tüzük hükümlerini benimsemek ve bunlara uygun davranmak.
- Dernekler Yasası ve Türk Medeni Kanunu’nun ilgili hükümlerinde belirtilen niteliklere sahip olmak.
- Üyelik aidatını düzenli ve eksiksiz olarak ödemek; tahakkuk etmiş diğer ödeme yükümlülüklerini de aynı şekilde yerine getirmek.
- Yönetim Kurulu onayı almış olmak.
- Tüzel kişiler bakımından Derneğin amaçlarıyla ilgili faaliyet alanlarında çalışan mühendise/mühendislere sahip olmak.
Madde 6: Üyelik Türleri
Kurucu Üyelik:
Derneğin kurucu üyeleri kuruluş, toplantısına katılan ve derneğin kurulmasına karar veren ve sonra da asli üye olarak çalışmaya devam eden kişilerdir. Kurucu üyeler Gerçek/Tüzel Kişi Asil Üye statüsündedir.
Asil Üye
Aşağıda iştigal alanları belirtilen, derneğin amaç ve çalışma konularını benimseyen ve bu amaçlar doğrultusunda çalışan ve/veya çalışmak isteyen ve bu ana tüzüğün 5. Maddesinde belirtilen vasıfları taşıyan yerli veya yabancı özel veya tüzel kişiler asil üyeliğe aday olabilirler. Ancak 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 93. maddesi hükmü gereği, yabancı özel kişilerin derneğe üye olabilmeleri için Türkiye’de ikamet etme,yabancı tüzel kişilerin de kar amacı gütmeyen kuruluş olması ve İçişleri Bakanlığından izin belgesi olması zorunluluğu bulunmaktadır. Adaylığın üyeliğe dönüşmesi yönetim kurulu kararıyla olur. Asil Üye, seçme ve seçilme hakkına sahiptir, tüm hak ve yetkilere sahip olarak derneğin her türlü organında görev alabilir ve etkinliğinden yararlanabilir.
Alan-1: Güçlendirme ve/veya onarımda kullanılan her türlü malzeme, yapı kimyasalları ve ekipmanlarının ve/veya sismik koruma cihazlarının (izolatör veya sönümleyici vb.) imalatı,
Alan-2: Sismik performans değerlendirme raporu hazırlanması ve/veya güçlendirme projelerinin tasarımı, danışmanlığı ve denetimi,
Alan-3: Güçlendirme ve/veya onarım projelerinde kullanılan her türlü malzeme ve yapı kimyasalları, ekipmanları ve/veya sismik koruma cihazlarının (izolatör veya sönümleyici vb.) ülke çapında dağıtımı,
Alan-4: Güçlendirme ve onarım işinde kullanılan her türlü malzeme ve yapı kimyasalları ve/veya sismik koruma cihazlarının (izolatör veya sönümleyici vb.) yardımı ile güçlendirme uygulaması ve taahhüt.
Onursal Üye
Derneğin amaçlarına hizmet ve yararlılıklarda büyük katkıları bulunan gerçek kişilere (akademisyen ve/veya üniversitelerde görevli öğretim elemanları da dahil) yönetim kurulunun kararı ile onursal üyelik önerilir. Onursal üyelerin dernekle ilgili maddi sorumlulukları, seçme, seçilme hakları yoktur. Genel kurulda oy kullanamazlar.
Madde 7: Üyelik Koşulları
Derneğin üyeliğine kabulde aşağıdaki kurallar uygulanır.
Üyelik başvurusu yönetim kuruluna yazılı olarak yapılır.
Tüzel/Gerçek Kişi üyelik için başvuracak adayın firması/şahsı hakkındaki bilgilerin ön inceleme için Dernek Genel sekreterliğine sunulmasını ve bilgilerin yukarıda belirtildiği şekilde teyidini müteakip yapılacak Derneğe üyelik başvuruları, Dernek Yönetim Kurulunca 30 gün içinde kabul veya red şeklinde karara bağlanarak sonuç başvuru sahibine yazılı olarak bildirilir.
Sektörün kalitesinin geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla, Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan Üye Alma Prosedürü’nde belirtilen kriterlere sahip olmayan firmalara hazırlıklarını tamamlamaları için Yönetim Kurulu tarafından bir yıla kadar süre verilebilir.
Yönetim Kurulu’nun üyelikle ilgili kararlarına, gerek üyelik başvurusunda bulunan ve gerekse dernek üyeleri, kararın açıklanmasından itibaren 6 hafta içinde, ilk Olağan Genel Kurula götürülmesini isteyerek itiraz edebilirler. Asli üyeliğe asgari giriş ödentisi Genel Kurul tarafından belirlenir. Onursal üyelik, Yönetim Kurulunun bu konudaki önerisinin Genel Kurulca kabulü ile gerçekleşir. Onursal üyelerden giriş ödentisi ve aidat alınmaz.
Madde 8: Üyelik Görevleri
Derneğin görevlerinin yerine getirilmesinde üyeler ve temsilcileri dernek faaliyetlerini desteklemek ve ortak yararlarının sağlanmasında her yönde yardımcı olmak zorundadırlar. Üyeler ve temsilcileri derneğin tüzüğüne uygun davranmakla yükümlü olup, kanuna ve tüzüğe göre derneğin vereceği kararlara uymak ve bu kararları yerine getirmek zorundadırlar. Üyeler, önceden belirtilen giriş aidatı, yıllık aidatı ve katkı paylarını ile faaliyetlerle ilgili harcamalara katılma şartlarını ve paylarını kabul etmek ve ödemek zorundadırlar.
Madde 9: Üyeliğin Sona Ermesi
Dernek üyeliği aşağıdaki sebeplerden biri ile sona erer.
- Üye kendi isteği ile üyelikten ayrılabilir. Üyelikten ayrılmak serbesttir. Her üye dilediği anda bir dilekçe ile yönetim kurulu başkanlığına ayrılmak istediğini belirterek üyelikten ayrılabilir. Üyelikten ayrılanlar, içinde bulunulan dönem dahil olmak üzere, geçmiş dönemlere ait varsa derneğe olan borçlarını (aidat, vs) ödemek zorundadırlar.
- Tüzel kişi üyenin ticari faaliyetlerinin sona ermesi (iflası vs.) halinde dernek üyeliği kendiliğinden sona erer.
- Bir takvim yılı içinde 6 aylık tutarında aidat borcunu ödemeyenlerin dernek üyelikleri yönetim kurulu kararı ile sona erdirilir.
- Derneğin amaç ve ilkelerine aykırı harekette bulunan üyelerin, yönetim kurulunun önerisi ve Genel Kurul kararı ile üyelikleri sona erdirilir.
- Dernek amaçlarına, talimatlarına ve prosedürlerine aykırı düşen davranışlarda bulunduğu, üyeler arasında temel dayanışmayı bozarak Dernek çalışmalarını engellediği, özel ve iş hayatındaki tutum ve davranışları ile dernek onurunu zedelemekte olduğu kaygısını uyandırdığı takdirde, Yönetim Kurulu bu üyenin Disiplin Kurulunca durumunun tetkikini ve varılan sonucun Yönetim Kuruluna bildirilmesini ister. Suç tespiti halinde bu üyenin üyelik kaydı Yönetim Kurulunca silinir.
- Üyelikleri sona erdirilenler, yönetim Kurulu kararına itiraz edebilirler. Yapılan itirazları Dernek Genel Kurulu kesin olarak karara bağlar.
- Gerçek kişinin vefatı halinde üyeliği kendiliğinden sona erer.
Madde 10: Derneğin Organları
Derneğin organları şunlardır:
a) Genel Kurul
- Genel kurul dernek asil üyelerinden oluşur.
- Genel Kurulda üye tüzel kişinin yönetim kurulu başkanı veya temsille görevlendireceği kişi oy kullanır. Bu kişinin başkanlık veya temsil görevi sona erdiğinde, tüzel kişi adına oy kullanacak kimse yeniden belirlenir. Genel kurula katılacak üyelerin listesi yönetim kurulu tarafından düzenlenir.
- Genel kurul toplantılarında yalnız gündemde yer alan konular görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin en az onda biri tarafından görüşülmesi istenen konular genel kurul başında talep edilmesi ile gündeme alınarak görüşülür.
- Olağan Genel Kurul, İki yılda bir, Ocak ayı içinde yönetim kurulunca belirlenecek gün, yer ve saatte toplanır.
- Yönetim Kurulunun gerekli gördüğü hallerde, yahut üyelerin en az 1/5 nin yazılı isteği üzerine Genel kurul olağanüstü olarak toplanır.
Genel Kurul Toplantı Zamanı ve Çağrı Usulü:
Yönetim Kurulu Tüzüğe göre Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyeleri bir liste halinde belirler. Giriş veya/ve yıllık ödentilerini tam olarak ödememiş bulunan üyeler Genel Kurula katılma, oy kullanma hakkına haiz değildir.
Genel Kurula katılacak üyeler, toplantı tarihinden en az onbeş gün önceden, günü, saati, yeri ve gündemi belirtilerek üyelere yazılı ya da elektronik posta ile bildirilerek çağrı yapılır. Bu çağrıda, çoğunluk sağlanamaması durumunda toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün yapılacağı ayrıca belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasında bırakılacak zaman bir haftadan az olamaz.
Toplantı başka bir sebeple geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle tutanak altına alınarak divan kurulunca imzalanır. İş bu ikinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç bir ay zarfında yapılması zorunludur. Genel Kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.
Olağanüstü genel kurul yönetim kurulu veya icra kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya üyelerin beşte birinin yazılı isteği üzerine en geç bir ay içinde toplantıya çağrılır.
Genel Kurul Toplantı Karar ve Müzakere Usulü
- Olağan yıllık genel kurul kayıtlı üyelerin yarıdan bir fazlasının katılmasıyla toplanır. İlk toplantıda yeter sayı sağlanmazsa ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz ve ikinci toplantı hazır bulunan üyelerle yapılır. Ancak bu toplantıya katılan üye sayısı yönetim ve icra kurulları üye tam sayıları toplamınından aşağı olamaz.
- Genel kurula katılacak üyeler yönetim kurulunca düzenlenen listedeki adları hizasında imza koyarak toplantıya katılırlar.
- Yeterli çoğunluğun bulunduğu bir tutanak ile tespit edilir ve genel kurul yönetim kurulu başkanı tarafından veya görevlendireceği biri tarafından açılır.
- Açılışı takiben açık oy ve adi çoğunlukla toplantıyı idare edecek toplantı başkanlık divanı için bir başkan ve bir başkan vekili ile bir yazman seçilerek başkanlık divanı oluşturulur. Toplantının yönetimi divan başkanına aittir. Yazman toplantı tutanağını düzenler ve altı başkanlık divanı tarafından imzalanarak saklamak üzere yönetim kurulu başkanına teslim eder.
- Genel kurula katılan üyelerin en az beşte birinin yazılı teklifi üzerine toplantıya katılan üye sayısının salt çoğunluğunun kabulü halinde kararlar gizli oy açık sayım ile alınır. Bunun dışında genel kurulda alınan kararlar kanun ve tüzüğün gösterdiği özel haller hariç olmak üzere açık oylama ve toplantıya katılanların üçte ikisinin oyu ile yapılabilir.
Genel Kurulun Görev ve Yetkileri
- Yönetim ve denetim kurullarını seçmek.
- Yönetim ve denetim kurullarının raporlarını incelemek ve bu kurulların aklanmaları hakkında karar vermek.
- Yönetim kuruluna çalışmaları hususunda direktif vermek.
- Sorumlulukların görülmesi hallerinde yönetim kurulunu veya denetim kurulunu görevinden almak gerektiğinde haklarında yasal kovuşturma kararı vermek.
- Taşınmaz alım satımı ve kullanılması hakkında yönetim kuruluna yetki vermek.
- Dernek bütçesini yönetim kurulu önerisine göre aynen veya değiştirerek tespit etmek.
- Derneğin tüzüğünü değiştirmek .
- Derneğin federasyonlara katılması, ayrılması, . vakıf kurulması, kurulmuş vakıflara iştirak edilmesi. İktisadi işletme kurulması, kurulmuş olan iktisadi işletmenin kapatılması konularında karar almak, bütçeyi aşan ulusal/uluslararası etkinlikte bulunması için yönetim kuruluna yetki vermek.
- Derneğin feshine ve malvarlığının dağıtılma şekline karar vermek
- Yönetim Kurulunun verdiği, üyelikten çıkarılma ve üyeliğin askıya alınması kararlarına ilişkin itirazları görüşüp nihai karar vermek,
- Dernek adına taşınmaz malların satın alınması, satılması, kiralanması, ipotek dahil olmak üzere taşınmazlar üzerinde her nevi irtifak, intifa, ayni ve şahsi hak, iktisab, tesis, terkin veya fek edilmesi konularında Yönetim Kuruluna yetki vermek,
- Şube açılmasına karar vermek,
- Derneğin uluslararası faaliyette bulunmasına; benzer amaçla yurtdışında kurulmuş dernek, vakıf, birlik, federasyon ve benzeri kuruluşlara üye olmasına veya ayrılmasına; yurtiçinde veya yurtdışında dernek, vakıf, birlik, federasyon ve benzeri kuruluşlar kurmasına karar vermek,
- Yürürlükteki yasalara ve tüzüğe göre genel kurulca yapılması gereken diğer işleri yerine getirmek.
- Giriş ve üyelik aidatlarının ve diğer maddi katkıların belirlenmesi,
b) Yönetim Kurulu
- Yönetim kurulu genel kurul tarafından gizli oyla dernek üyeleri arasından seçilen 7 üyeden oluşur. Yönetim kuruluna aynı usulle 7 yedek üye seçilir.
- Tüzel kişi asil üyelerin en fazla bir temsilcisi yönetim kurulunda yer alabilir.
- Yönetim kurulunun görev süresi 2 yıldır. Yönetim Kurulu Başkanı iki yıl için seçilir ve en fazla iki dönem üst üste Yönetim Kurulu Başkanlığına seçilebilir.
- Bir takvim yılı içinde 6 aylık tutarında aidat borcunu ödemeyen yönetim kurulu üyelerinin, yönetim kurulu üyelikleri sona erdirilir.
- Birbirini takip eden 3 yönetim kurulu toplantısına mazeretsiz katılmayan üyelerin yönetim kurulu üyelikleri sona erdirilir.
- Dernek üyeliği sıfatı sona eren yönetim kurulu üyesinin hiçbir işleme lüzum kalmaksızın yönetim kurulu üyeliği de sona erer.
- Yönetim Kurulu üyeliği sona eren üye yerine yedeği, yönetim kurulu üyeliğine davet edilir.
- Yönetim kurulu üyeleri seçimlerini takip eden 7 gün içerisinde görev dağılımını yapar. Kendi aralarında bir başkan, bir başkan vekili ve sayman üyeyi seçer.
- Yönetim kurulu salt çoğunlukla toplanır ve katılanların oy çoğunluğuyla karar verir. Oy eşitliği durumunda başkanın oyu iki sayılır.
- Yönetim kurulu,yönetimkurulu başkanının veya 3 yönetim kurulu üyesinin isteği üzerine her zaman toplantıya çağırılir.
Yönetim kurulunun görev ve yetkileri:
- Genel kurul kararlarına ve tüzüğe göre derneğin amacının gerçekleşmesi için etkinlikte bulunmak, derneği üçüncü şahıslara, resmi makamlara, mahkemelere, ve üyelere karşı temsil ve ilzam etmek.
- Başkan tarafından hazırlanıp üyelere bildirilmiş bulunan veya yönetim kurulu üyelerinin en az ikisi tarafından önerilen gündem maddelerini görüşüp karara bağlamak.
- Genel kurula katılacak üyelerin listesini hazırlamak ve toplantının yer gün ve saatini saptamak.
- Her takvim yılı sonunda derneğin bütün varlıkları ile alacak ve borçlarının envanterini çıkarmak, bu envantere dayanan bilançoyu ve gelir, gider hesapları ile yıllık çalışma raporunu ve yeni döneme ait bütçe tasarısını hazırlayıp genel kurula sunmak.
- Genel kurulun onayladığı bütçeyi ve çalışma programını uygulamak, gerektiğinde bütçe fasılları arasında nakiller yapmak.
- Kanunlara ve tüzüğe göre tutulması gerekli defterleri tutmak veya kendi gözetimi altında derneğin görevlilerine tutturmak.
- Olağan ve olağanüstü genel kurul toplantısına karar vermek, toplantı gündemini hazırlamak.
- Yürürlükteki yasaların verdiği imkan ve yetki çerçevesi içerisinde genel kurul kararları doğrultusunda taşınmaz almak ve satmak.
- Yapılacak ilk genel kurula sunulmak üzere gerekli gördüğü konularda yönetmelikler yaparak yürürlüğe koymak.
- Dernek üyeleri için başvurma, üyelikle ilgili diğer hususlar ve organların seçimi yöntemlerini belirleyen tüzük ve değişiklik taslağını hazırlamak ve genel kurulun onayına sunmak.
- Gerektiğinde yürütme kuruluna benzer kurul ve komiteler kurmak.
- Ulusal ve uluslararası dernek ve kuruluşlara üye olmak.
- Üyeler arasında vuku bulacak mesleki ihtilaflarda, üyelerinin yazılı talebiyle hakemlik görevini ifa etmesi istenildiği takdirde kendi üyeleri arasında hakem ve hakemleri seçmek.
- Gerekli gördüğü görevler için ücretli personel çalıştırmak, bunların ücret, ikramiye gibi parasal ödentilerini saptamak, gerektiğinde personelin işine son vermek.
- Dernek amaçlarına uygun olarak her biçim ve konuda organizasyon, parasal olanak sağlanması atılımı, eğitim ve araştırma kararları vermek ve uygulamak.
- Kendi üyeleri arasından seçeceği saymana bütçe esasları dahilinde sarf yetkisi vermek.
- Dernekle ilgili her türlü ihtilafta adli, idari, mali ve icrai takibat yapmak, dava açmak, sulh olmak, ibra etmek, davadan feragat veya davayı kabul etmek veya bu hususlara da şamil olacak vekalet vermek.
- Yasaların, tüzüğün ve genel kurulun kendisine verdiği diğer görevlerde, tüzük tarafından başka organa bırakılmamış olan tüm görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak.
- Derneğin amaç ve ilkelerine aykırı harekette bulunan üyelerin üyeliklerinin sonlandırılması amacıyla Genel kurula sevk kararlarını vermek.
c) Denetim Kurulu, görev ve yetkileri
Denetim Kurulu, derneğin tüzüğünde gösterilen amaçlar çerçevesinde ve çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve kayıtlarının mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını denetler.
Denetim kurulu, genel kurul tarafından seçilen üç asil, üç yedek üyeden oluşur. Oy çokluğuyla hazırlanan denetleme raporu Genel Kurula sunulmak üzere Yönetim Kuruluna sunulur.
Yönetim kurulu tarafından hazırlanan bütçeye ilişkin görüşünü genel kurula sunar.
Denetim kurulu; genel kurulun toplantıya daveti gereken hallerde, yönetim kurulunun ihmale ve acze düştüğüne kanaat getirmeleri halinde, sorumluluk tümüyle kendilerine ait olmak üzere, genel kurulu olağanüstü toplantıya davet edebilir.
Madde 11: Derneğin İç Denetimi
Derneğin iç denetimi Denetim Kurulu aracılığıyla yapılır ve yönetim kurulunun ve toplandığında genel kurulun bilgisine sunulur.
Madde 12: Mali ve idari Hükümler
Dernek gelirleri alındı belgesi ile toplanır ve giderler harcama belgesi ile yapılır. Dernek gelirlerinin bankalar aracılığı ile toplanması halinde banka tarafından düzenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer. Dernek gelirlerinin toplanmasında kullanılacak alındı belgeleri yönetim kurulu kararı ile bastırılır. Dernek gelirlerini toplayacak kişi yönetim kurulu kararıyla belirlenir ve bunlar adına yetki belgesi düzenlenir.
Derneğin Gelirleri
Derneğin gelir kaynakları aşağıdaki kalemlerden oluşur;
- Üyelerden alınan aidatlar
Üyelerin, ilk genel kurulda değiştirilinceye kadar giriş ücreti 2,000,00.TL olup; üye yıllık aidatı ise 1.000,00 TL olarak belirlenmiştir.
Onursal üyelerden giriş ücreti ve aidat talep edilmez.
Üyeler, başlayan yıla ait yıllık aidatı için o yılın ilk mesai gününde borçlandırılır.
Ödeme Şekli:
(1) Devam Eden Üyeler: Yıllık aidatlar bir defada ve en geç Şubat ayının son gününe kadar ödenir.
(2) Yeni Üyeler: Yeni üye giriş aidatları, üyelik araştırmalarını müteakip üyeliğin uygun görüleceğinin bildirilmesinden itibaren en fazla 30 gün içinde ödenir ve üyelik kabul işlemi üye giriş aidatının ve diğer ödentilerinin yatırılmasından sonra tamamlanır.
Aidatlarını süresi içinde yatırmayan üyeler o dönem için oy haklarını kaybederler.
- Yasalara ve tüzük hükümlerine uygun olarak yapılacak her çeşit bağışlar.
- Derneğin sahip olduğu mal varlığından elde edilecek gelirler
- Derneğin amaçlarına aykırı olmamak koşulu ile verdiği hizmetlerden doğan karşılıklar,
- Balo, seminer sempozyum konferans gibi amacına uygun bir şekilde gerçekleştireceği bilimsel, sosyal ve kültürel faaliyetlerden elde edilecek gelirler,
- Eğitim seminerleri, fuarlar, fuar sponsorlukları ve kurslardan sağlanan gelirler,
- Basılı yayın, radyo ve tv programları ile Internet hizmetlerinden sağlanacak gelirler,
- Ortaklıklar, şirketler, iktisadi işletmeler ve yardımlaşma sandığından sağlanacak gelirler,
- Sponsorluk ve benzeri anlaşmalardan elde edilen gelirler,
Derneğin Giderleri
- Dernek, gelirlerini, amaçları ve dernekler kanunu ile mevzuat hükümleri dışında kullanamaz ve bağışlayamaz.
- Derneğin harcamaları genel kurulca onaylı bütçesine göre yönetim kurulu veya yönetim kurulunun vereceği yetki çerçevesinde sayman üye tarafından yapılır.
- Yönetim kurulu gerektiğinde belirleyeceği sınırlar çerçevesinde bir veya birkaç üyesini harcama yapma konusunda yetkili kılabilir. Her nevi harcamanın belgelendirilmesi şarttır.
- Derneğin hesap yılı takvim yılıdır.
Derneğin Borçlanma Usulleri:
Dernek amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulması halinde genel kurul kararı ile borçlanma yapabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet alımı konularında olabileceği gibi nakit olarak da yapılabilir. Ancak bu borçlanma, derneğin gelir kaynakları ile karşılanamayacak miktarlarda ve derneği ödeme güçlüğüne düşürecek nitelikte yapılamaz.
Madde 13: Hesap, Defter ve Kayıtlar
Dernekçe aşağıda yazılı defter ve kayıtlar tutulur:
a)İşletme hesabı esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir:
1-Karar Defteri: Yönetim kurulu kararları tarih ve numara sırasıyla bu deftere yazılır ve kararların altı toplantıya katılan üyelerce imzalanır.
2-Üye Kayıt Defteri: Derneğe üye olarak girenlerin kimlik bilgileri, derneğe giriş ve çıkış tarihleri bu deftere işlenir. Üyelerin ödedikleri giriş ve yıllık aidat miktarları bu deftere işlenebilir.
3-Evrak Kayıt Defteri: Gelen ve giden evraklar, tarih ve sıra numarası ile bu deftere kaydedilir. Gelen evrakın asılları ve giden evrakın kopyaları dosyalanır. Elektronik posta yoluyla gelen veya giden evraklar çıktısı alınmak suretiyle saklanır.
4-İşletme Hesabı Defteri: Dernek adına alınan gelirler ve yapılan giderler açık ve düzenli olarak bu deftere işlenir.
5-Alındı Belgesi Kayıt Defteri: Alındı belgelerinin seri ve sıra numaraları, bu belgeleri alan ve iade edelerin adı, soyadı ve imzaları ile aldıkları ve iade ettikleri tarihler bu deftere işlenir.
6-Demirbaş Defteri: Derneğe ait demirbaşların edinme tarihi ve şekli ile kullanıldıkları veya verildikleri yerler ve kullanım sürelerini dolduranların kayıttan düşürülmesi bu deftere işlenir.
Alındı Belgesi Kayıt Defteri ile Demirbaş Defterinin tutulması zorunlu değildir.
b)Bilanço esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir:
1-(a) bendinin 1, 2 ve 3 üncü alt bentlerinde kayıtlı defterler bilanço esasında defter tutulması durumunda da tutulur.
2-Yevmiye Defteri ve Büyük Defter: Bu defterlerin tutulma usulü ile kayıt şekli Vergi Usul Kanunu ile bu Kanununun Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri esaslarına göre yapılır.
Madde 14: Derneğin Feshi
Genel Kurul her zaman Derneğin feshine karar verebilir. Ancak bu kararın verilebilmesi için Tüzüğe göre Genel Kurula katılma hakkına sahip bulunan dernek üyelerinin en az üçte ikisinin Genel Kurul toplantısında hazır bulunması gerekir. İlk toplantıda bu çoğunluk sağlanamazsa ikinci bir toplantı yapılır. Bu ikinci toplantıda toplantı yeter sayısı, Yönetim ve Denetim Kurulları üye tam sayıları toplamınından az olamaz.
Fesih kararı ile dernekte tasfiye işlemlerini yapmak hesapları kapatmak ve fesih anında derneğin safi mevcudunu tespit etmek için bir tasfiye kurulu oluşturulur. Tasfiye kurulu 3 kişiden az olmamak üzere genel kurul tarafından seçilir. Tasfiye işlemlerine, feshe ilişkin genel kurul kararının alındığı veya kendiliğinden sona erme halinin kesinleştiği tarihten itibaren başlanır. Tasfiye kurulu, mevzuata uygun olarak derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi işlemlerini baştan sonuna kadar tamamlamakla görevli ve yetkilidir.
Derneğe ait; paralar, menkul ve gayrimenkul kıymetler hak ve alacaklar tasfiye işlemleri sonucunda, genel kurulun vereceği karara göre bir ilim veya hayır kurumuna intikal eder.
Tasfiye Kurulu tasfiye işlemlerini yaptıktan sonra kalan dernek mevcudunu genel kurul tarafından belirlenen yerlere devreder. Devre ilişkin evrakı düzenler ve fesih keyfiyetini mahallin en büyük mülki amirine bir yazı ile bildirilir.
Madde 15: Diğer Hükümler
a) Tüzük Değişikliği
Olağan ve olağanüstü toplantı gündemine konulmak üzere, en az bir hafta önce değişiklik önerileri yazılı olarak üyelere bildirilmek koşulu ile tüzük değiştirilebilir. Görüşmelere başlanması için Genel Kurul toplantısının yapılabilirliğine ilişkin çoğunluk uygulanır. Tüzük değişikliği için toplantıya katılanların en az 2/3’ünün olumlu oy kullanması zorunludur.
b) Tüzükte açık olmayan haller
Bu tüzükte belirtilmemiş hususlarda Dernekler Kanunu, Türk Medeni Kanunu ve bu Kanunlara dayanarak çıkartılmış olan Dernekler Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuatın dernekler hakkındaki hükümleri uygulanır.
Geçici Madde 1- İlk genel kurulda dernek organları oluşturulana kadar, derneği temsil edecek ve dernekle ilgili iş ve işlemleri yürütecek olan geçici yönetim kurulu üyeleri aşağıda belirtilmiştir. Geçici yönetim kurulu görev paylaşımını, ilk toplantısında yapacaktır.
Geçici Yönetim Kurulu Üyelerinin;
Adı ve Soyadı : Görev Unvanı :
Sinan Türkkan Başkan
Oğuz Bahadır Şadan Genel Sekreter
Ahmet Akgül Sayman
Barış Boyacı Üye
Mehmet Emin Kasapgil Üye
Mustafa Görkem Yıldız Üye
Suat Yıldırım Üye
Bu tüzük 15 (Onbeş) madde ve 1 (Bir) geçici maddeden ibarettir.